Lådor
Bastoner = stor låda?

 

Det är inte bara stora lådor som kan återge djupa bastoner.

Djupa bastoner = stor låda???

Om man ser till återgivningen av låga bastoner, så är det visst inte så att endast stora lådor kan ge djup bas. Och inte heller så att basen blir bättre, ju större membran man har. Däremot är det så att stora lådor kräver stora element, men små lådor måste ha relativt små element. 

I bägge fallen kan man uppnå mycket ren och djup bas. Skillnaden mellan stora och små lådor ligger istället i att större lådor kan klara högre effekt. Vill man använda små lådor, får man därför ta till speciella knep för att tillfredsställa behovet av höga ljudnivåer, även om dessa möjligheter är begränsade.

Den utstrålande basenergin beror på membranets yta, men också på membranets amplitud, när det arbetar. De moderna små baselementen är därför konstruerade för att kunna arbeta med relativt lång slaglängd. Om man dessutom ser till att få god verkningsgrad långt ner i registren, t ex genom att använda sig av basreflexkonstruktioner, så har man kommit mycket långt på väg.

Hur mycket bas behövs egentligen?

Hur djupt behöver en högtalare kunna gå? Örat förmår att höra 20 Hz, men det går att få en upplevelse av ljud som ligger vid en lägre frekvens än så. Då fungerar hela kroppen som en enda stor trumhinna. Och det är inte alltid behagligt med lågfrekvent ljud - det kan till och med vara direkt skadligt.

Några exempel:
Åska 10 Hz
Orgel 16 Hz
Piano 28 Hz
Harpa 33 Hz
Kontrabas 35 Hz
Bastrumma 40 Hz
Bastuba 40 Hz
Bas/Elbas 42 Hz
Cello 70 Hz
Fagott 70 Hz
Trombon 80 Hz
Handklapp 100 Hz
Violin 190 Hz
Baryton 100 Hz
Tenor 150 Hz
Alt 190 Hz
Sopran 270 Hz

Akustiska watt

Här är några värden på hur många akustiska watt olika musikinstrument åstadkommer när de låter som starkast:

Ljudkälla Watt
Symfoniorkester (75 man) 66,5
Basun 6,4
Flygel 0,45
Trumpet 0,3
Kontrabas 0,15
Klarinett 0,05
Bassångare 0,03

 


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post