Lådor
Transmissionslinje

 

Två något annorlunda typer av låda är kvartvågspipan och transmissions linjen. De fungerar inte alls på samma sätt som de övriga lådtyperna.

Om transmissions-linje

Principen för en transmissions-linje (TL) kan beskrivas så här: Transmissionlinje
Om man placerar ett högtalarelement i ändan av ett rör får man en kraftig förstärkning av basen för vissa frekvenser medan andra nästan inte alls hörs. Det beror på att luften i röret sätts i svängning av högtalar-membranet och vid vissa frekvenser uppstår resonans (optimal egergi-omvandling). Genom att smart utnyttja detta samtidigt som man försöker att minska oönskade effekter av samma resonanser bygger man en låda vars tvärsnittsarea minskar med avståndet från högtalarelementet. 

Dock kan det vara svårt att få plats med en låda som är ca 1,5 - 2 meter lång. Och det behövs för att basen ska gå tillräckligt djupt. Ett sätt att göra lådan lite mer hanterlig är att "vecka" lådan. Genom att bygga lådan på detta sätt minskas längden till hälften. Lådan kan ha konisk form eller bestå av flera invändiga väggar som hjälper till att få ner storleken till överkomliga nivåer. Mynningsarean ska vara lika stor som arean på högtalarelementets membran.

TransmissionlinjeHemligheten med att lyckas med TL-högtalare ligger i val av akustiskt dämpmaterial och placering av detsamma. Generellt gäller att man ska dämpa kraftigt bakom själva högtalarelementet och sedan minska mängden dämpmaterial ju längre bort från elementet man kommer. Det bästa är att man provar sig fram. Dämpmaterialet hjälper till att minska lufthastigheten genom linjen vilket gör att man kan göra den kortare och fortfarande få en önskad avstämning.

Exempel:
En transmissionslinje för ett speciellt element med ett Fs på 25 Hz utan dämpmaterial behöver vara nästan tre gånger så lång som samma element i en t-linje som är dämpad med 8kg/m^3.

Rockwool eller glasfiber är ett bra alternativ till att använda bakom elementet. Därefter är långkardad fårull ett bra val! Rätt sorts dämpmaterial på rätt ställe får ner oönskade resonanser med hela 15 dB. Laborera gärna med olika blandningar av fårull och Gullfiber. Det märka direkt när man har hittat rätt. Felaktig dämpning visar sig genom att man förlorar bas, både med avseende på nivå och frekvens.  

Plus och minus

+ Djup, ren och fast bas 
+ Ofärgad ljudåtergivning 
- Dålig verkningsgrad 
- Kräver tålamod att bygga 

Fördelar

  • Transientsvaret anses vara lika (eller ibland bättre) bra som hos en sluten låda, och betydligt bättre än för en basreflexlåda.
  • Frekvenskurvan faller inte lika brant som en typisk sluten låda och kan vara så låg som 10 dB/oktav eller lägre. Detta resulterar i bättre djupbasegenskaper. Mindre färgning av ljudet i högbasen p.g.a. mindre impedanstoppar. Mjukare, renare och djupare bas.

Nackdelar

  • Svår att designa och bygga. En transmissionslinje är varje snickrares mardröm.
  • Breda kunskaper i träarbete är nödvändigt. Alla element fungerar inte bra i en transmissionslinje, och det finns inga specifika riktlinjer för vilka element som kommer att fungera bra.
  • Det finns inga konkreta metoder eller formler för att designa en t-linje. Oftast är det prova och prova igen som gäller. Inte att rekommendera för förstagångsbyggare.
  • Lådan kan bli väldigt stor.

Lämpligt användningsområde

Där du har gott om rum, gott om tid, och gott om tålamod. T-linjen kommer att fungera fint där de flesta andra lådtyper skulle fungerat. Dess unika ljud-karaktäristik gör den lämplig även för den mest seriöse audiofilen.

Beräkningsprogram för transmissionslinje och kvartvågspipa

Jag har skrivit ett enkelt program för framtagning av låddimensionerna till dessa två konstruktioner. Programmet är skrivet i Visual Basic 3, och du behöver filen VBRUN300.dll i din Windows-system-mapp för att det ska fungera.

 


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post