Element
Storlekens betydelse

 

Jag vill kunna spela högt på vissa skivor, men högtalarna ska ju låta vackert på fin musik också! Ska jag bygga två olika högtalarpar och koppla emellan?
På denna sida: • Storlekens betydelse • 

En vanlig fråga är hur stort baselementet ska vara. Dom större högtalarna är om inte annat mycket dyrare. Frågan är lika motiverad som den är omöjlig att svara på. Det beror på hur stort lyssningsrummet är, vilken musik man vill spela och krav på ljudstyrka. Dessutom kan ett billigt 12 tums element mycket väl överglänsas av ett riktigt bra 10 tums. Men för att åtminstone försöka ge ett allmänt svar på frågan (förutsättningen är element av bra kvalitet, framför allt lång linjär slaglängd) kan man använda följande tumregler:

  • Mindre rum och högtalare med låga krav på basnivå: 5 tum.
  • Små rum och musik med måttlig basnivå: 6,5 tum.
  • Normalstora vardagsrum och musik med måttlig basnivå: 8 tum.
  • Normalstora vardagsrum med högre krav på basnivå: 10 - 12 tum.
  • Mindre danslokaler med måttliga krav på ljudnivå och subwoofer för hemmabruk: 12 - 15 tum.
  • Större danslokaler och orkesterhögtalare: 18 tum.
Ska basen också användas till mellanregister bör storleken maximeras till 8 tum. Ska elementet användas i en renodlad lågbaskonstruktion är slaglängden det viktigaste. Givetvis går det också att använda små basar till subwoofer, men mindre element har i allmänhet en kortare slaglängd. Då konarean därtill är mindre blir det ljudtryck man kan åstadkomma vid låga frekvenser inte särskilt imponerande. Kom ihåg: Konutslaget måste öka fyra gånger då frekvensen halveras för att bibehålla ljudtrycket!

Om du har en begränsad summa pengar att spendera - Hoppa gärna ner ett steg i elementstorlek. En bra 8 tummare presterar bättre än en mindre bra 10 tummare.

Själv favoriserar jag mindre element. Jag har byggt med så pass små baselement som 4 tum. Oftast är det 6.5 tummare som gäller. Det är imponerande hur dessa små element kan prestera om de bara hamnar i rätt låda. Dessutom är det kul när man inte behöver bygga garderobstora lådor till hemmabio-basarna!

Titta gärna in på min "projekt-sida" där jag presenterar några av mina byggen.


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post