Nedan ser du symbolerna för de komponenter som ingår i delningsfiltren:
Då mellanregister används går det åt dubbelt så många komponenter i mellanregistrets filter. Detta för att man kombinerar ett lågpass- och ett högpassfilter för att bilda bandpassfiltret. Kopplingsschema för 1:a ordningens filter (6dB/oktav). Detta är det enklaste typen av delningsfilter, och kräver bara en komponent för själva delningen.
Kopplingsschema för 2:a ordningens filter (12dB/oktav). 2:a ordningens filter är oftast en bra kompromiss och används i väldigt många högtalare. Filtret kräver här två komponenter.
Kopplingsschema för 3:e ordningens filter (18dB/oktav). Nu vet du på ett ungefär hur kopplingen ser ut. Jag utelämnar därför kopplingen för diskanten i följande exempel. Till ett 3:e ordningens filter behövs det tre komponenter.
Kopplingsschema för 4:e ordningens filter (24dB/oktav). Ju brantare filter, desto känsligare blir filtret för fel. Det är alltså väldigt noga med komponentvärdena.
Filtren ovan kan förstås kompletteras med konjugatlänkar och dämpningar. Du kan lätt se hur många komponenter som ingår i ett filter genom att komma ihåg följande:
Detta gäller då för själva delningen. Extra komponenter kan tillkomma för konjugatlänk och dämpning. För mellanregisterelement, där man ju delar både nedåt och uppåt i frekvens, får man två filter och alltså dubbla antalet komponenter. Ett 3:e ordningens filter för ett mellanregister använder alltså 3+3=6 komponenter. Mer teorier: Ibland kan du behöva polvända vissa element. Med det menas
att du vänder på plus och minus uppe vid elementets anslutningar. Detta
gäller 2:a ordningens filter. Man polvänder då vartannat element. I ett
3-vägsfilter (bas, mellan, diskant) polvänder man alltså mellanregistret,
och i ett 2-vägsfilter polvänder man diskanten. Se mera om detta på "Diagram".
|