Andras byggen

 

Här kan du ta del av andra byggares tips och idéer. Vill du själv bidra med en intressant konstruktion eller tips, skriv ett brev.
På denna sida:   • 

Thomas Andersson
Ritning och bilder till mina högtalarställ:

Bild 1 Bild 2 Bild 3

Hela ritningen kan laddas ner här, i pdf-format: PDF-ritning.

Efter ett varv på stan utan att jag hittade några högtalarställ med en pris/design-kvot som tilltalade mig, så gjorde jag det enda rätta och bestämde mig för "kan själv". Efter lite skissande och rådläggning med en lokal smed skred jag, eller rättare sagt smeden, till verket.

Jag tillverkade 4 stycken högtalarställ av vanligt bondstål vilket kostade mig ca 2000:-, exkl pulverlakering (lite fritid kostade projektet naturligtvis också). Pulverlackeringen som jag kan rekommendera torde kosta 100:- pix per stativ. (Ett alternativ till pulverlakeringen är förstås också att spraymåla stativen i lämplig kulör.)

Ett par timmars jobb och de 2000 pixen gav mig fyra gedigna ställ, som både med eller utan sandfyllnad, står stadig och ser hyfsade ut. Träet i konstruktionen är sågat och fräst ur en skiva stavlimmad bok, som jag hade över från ett par andra möbelprojekt. Dessa bitar är relativt små och jag antar att det inte kostar många kronor att köpa dessa tillsågade på närmaste brädgård (diskbänksskiva). Dessa träbitar linoljades.

Naturligtvis så kan man välja trä efter eget behag och jag tror att det skulle kunna se mäktigt ut med ett par skivor Rosenwood alt. Ek. Jag tror att bilderna och ritningen är tydliga nog för att vem som helst skall förstå hur man tillverkar dessa stativ. Dock så bör jag påpeka några saker:

1) Dom triangelformade stagen skall inte svetsas mer än punktvis eftersom botten/topplattan lätt böjer sig om man svetsar hela fogen. För stabiliteten räcker det gott och väll att punktsvetsa, och röret behöver INTE svetsas separat till bottenplattan. Naturligtvis skall bottenplatta och rörmynning ligga dikt an, om man inte vill få ev. sand på parketten där hemma.

2) Om Ni väljer att behandla trät med linolja så bör man vara mycket försiktig med linoljeindränkta trasor eftersom dom självantänder!! Använda trasor skall blötas rejält i vatten och förvaras i en tätslutande burk. Ev. kan man själv elda upp dessa på ett säkert stället. Träet man vill behandla oljas flödigt med linoljan, och proceduren upprepas efter ca 1 timme. Vänta återigen en timme och torka sedan av träet från överflödig olja. Efter ett par dagar, när linoljan härdat, kan man polera ytan med en trasas och ev. upprepa proceduren om ytan ser flammig ut. (Att blanda ut linoljan med lösningsmedel behövs inte om man använder kokt linolja.)

3) Låt trä torka och acklimatisera sig till inomhusmiljön innan man skruvar ihop stativets delar. Förborra hålen i träplattorna med metalldelen som mall. 3 millimeters hål vid användning av 3,5 mm skruv är lämpligt. Torx eller liknande skruvskalle rekommenderas.

4) Infräsningen på undersidan för ev. spikes gör man lämpligast med en handöverfräs, alt. borrar med en träborr. (Detta bör man göra före ev. inoljning eftersom friktionen inte direkt minskar då träet är inoljat.)

5) För det stora brickorna till spikee:en har jag använt sk. karosseribrickor som finns att köpa på bl.a. Biltema. Brickor och mutter hårdlöds ihop. En liten gasolbrännare, karosserilod samt flus behövs, vilket man hittar på t.ex. Clas Ohlson.

6) Sand kan man köpa i en zoo-affär om man inte har ett sandtag på lämpligt avstånd. Att "låna" sand ur den kommunala sandlådan är inte att rekommendera eftersom ev. kattbajs och dyl. INTE är HiFi ;)) Påverkar troligtvis inte ljudet, men...... ;))

F.ö. 1) Högtalarna som står på mina stativ, är ett par Eltax Monitor III som jag köpte mycket billigt. 1000:- pix betalade jag för dessa mycket trevliga högtalare som i normala fall kostar 2500:

Yepp! Naturligtvis så är dom moddadade!! ;)) Modifieringen består i att jag monterat ett par Seas H 534 istället för orginaldiskanterna. Motståndet i HP-filtret för diskanten är ett 3.4 ohm (2*1.8 10W metalfilmsmotstånd) istället för det trådlindade 4,7 ohms originalmotståndet.

F.ö. 2) Valet av diskant skedde efter att jag efter x-antal tröstlösa försök att få köpa en originaldiskant som reservdel från Eltax, efter en liten olycka. Ev. går det nog att testa med någon annan trevlig diskant man har i byrolådan.

Resultatet blev hur som helst en förbättring i upplösningen för diskantområdet och jag kan varmt rekommendera denna högtalare som monitor, både före och naturligtvis ännu mera efter mina "förbättringar".

F.ö. 3) Ett stort tack till min bror Magnus Andersson som offrade ett par timmar med att fixa ihop ritningar på mina verk och naturligtvis till smeden David för feedback på konstruktionen etc.

Thomas Andersson


Till sidans topp Till förstasidan med ramar E-post